Suzuki GS 1000 - Székely Béla

Még régen az átkosban 250-es MZ-m volt, amit elloptak, és a házasság alatt már esélyem sem volt pótolni. Autó kellett. 2000-ben elváltam, és az egyik első dolgom az volt, hogy motor után nézzek. A békéscsabai Yamaha szervizben láttam meg, a gazdája új gépet vásárolt és beadta. Pár napig gondolkoztam, a haverokat is áthívtam tanácsért, majd döntöttem. Több mint 10 év kihagyás után ültem először újra nagymotorra. Ráadásul 250-es után rögtön egy ezres több mint két és fél mázsás vasra. Aznap amikor elhoztam esett az eső. Lábujjhegyen, zabszemmel a hátsó felemben óvatoskodtam haza.
Azóta eltelt több mint hat év, meg sok tízezer km, valamivel bátrabb vagyok.
Nagyon megbízható túramotor, klasszikus formákkal, ez még vasból van. Voltunk már Erdélyben, Szlovákiában, Magyarországon sok helyen, általában két személlyel. A barátnőm többször elaludt a hátsó ülésen, beékelve a csomagok közé. A motorja erős, nyomatékos, a sebességváltót nem nagyon kell használni. A lábtartó és a kormány a motor rezgéséből egy kicsit átad a vezetőnek, így napi négy-ötszáz km után már kezdek fáradni. De ez lehet, hogy már a koromtól is van. Jól lehet pakolni, de ez a vezethetőségét is alapvetően befolyásolja. A fogyasztása nagyon függ a stílustól. Túrázgatva, 100-110 tempónál öt literrel beéri, a városban vagánykodva bekapja a hét litert is. A tank kapacitásával vannak gondjaim, 200 km után tankolnom kell, de csak 13 liter fér bele. Pedig a katalógus szerint 18 literes a tankja. Lehet, hogy a két tankfél összeköttetése eldugult. Tavasszal megcsináljuk. A kipufogó amivel vettem egy Guzzi dob volt, illetve kettő, mert kétcsöves a lelkem. Mostanra több helyen is kilyukadt, a tavaszi vizsgán már nem menne át. Szereztem két vadi új Yamaha 600 dobot, (rendőrmotor) azt próbálom majd rászerelni.
Miért szeszélyes? Utálja a hideget, az esőt, az egy hétnél több időt álló helyzetben. Ilyenkor mindenféle trükk kell, hogy elinduljon, és az is sokszor megesik, hogy az egyes, vagy kettes henger nem megy. Ilyenkor gyetya ki, drótkefe, fújkálás, gyertya vissza, és indul. De, ha egyszer beindult, onnantól nincs gond. Csak azt nem értem, hogy miért csak az egyes és kettes hengerrel van gond. A másik két henger mindig megy.
Szóval a Suzi tipikus nő. A kedvesem szerint is női alakja van, ugyanis van egy kis bikini idom a lámpa körül. A lámpa az nem valami csúcs, pláne a tompított, de sötétben nem is nagyon szoktam motorozni. Évente egyébként olyan 6-7 ezer km teszek meg. Lecserélném egy másik ilyen nagy nyomatékos gépre, de egyelőre az anyagiak ezt nem teszik lehetővé. Mindnesetre nézegetem a használt két kipufogó csöves GSX 1400 hirdetéseket, mert az újabb egy csöves kivitel nem tetszik. De addig is maradok az öreg hölgynél, a szeszélyeit már ismerem, és ha nem is szerelem van köztünk, de kölcsönös szeretet és megbecsülés az van.


Hibalista


Gumikat cseréltem már többször is. A hátsó kb. 15000 km-t bírt ki, az első majd kétszer ennyit. Láncot, lánckereket, kuplung bovdent cseréltem. Az első fékbetétet két éve cseréltem ki, a fékcsöveket még 2001-ben fém csövekre cseréltem, de a fékhatás nem az igazi. Ráadásul elég hangos, az első fék, a hátsót meg alaposan kell taposni, hogy fogjon. Gyertyákat minden szezon előtt cserélek.


Ide hordtam szervizbe


Békéscsabán több szerelőt is kipróbáltam, igazán gondom egyikkel sem volt, a probléma az volt, hogy feladták az ipart. Most Tyetyák Misihez hordom. Minden tavasszal megcsinálja az olajcserét, meg egyéb apró csepró bajt, és utána egész szezonban nem kell hozzányúlni. Olajat töltök csak utána, kb. 0.5 l / 1000 km. Egy ilyen tavaszi átnézés 30-40 ezer Ft anyaggal együtt.Név: Székely Béla