Autópálya-használat: külön kategória a motorosoknak

A Népszabadság értesülései szerint jövőre a motorosok egy külön kategóriába kerülhetnek az autópályák díjtáblázatában. Felragasztható matrica állítólag nem lesz, helyette elektronikus formában szerezhetnek érvényességet a kétkerekűekkel utazók.

A tehergépkocsival közlekedőkön kívül a motorosok számára is hozhat újdonságot a jövő év a sztrádákon. Bár a gazdasági tárca autópályadíj-rendeletében egyelőre nem szerepel, mégis lehetséges, hogy a kétkerekűek 2007-ben saját matricát kapnak majd. Ma még nem lehet tudni, hogy a fizetős utakat jelenleg a személygépkocsikra érvényes címkével használó motorok kategóriájában milyen tarifákat állapítanak majd meg. Mindenesetre a hírek szerint a beárazásnál árcsökkentő szempont lehet, hogy a motorosok közlekedésükkel kevéssé károsítják az utak burkolatát.

A számukra kiszabott díjak összegét ugyanakkor alaposan felhajthatja, hogy baleseteik jelentős költséget jelentenek az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt.-nek. A motorosok baleseteinél ugyanis általános a gyorsforgalmi utak esetenként teljes lezárását igénylő légi mentés, amelyre - általában súlyos - sérüléseik gyors ellátásához van szükség. A Népszabadság úgy tudja, hogy az új díjkategória esetleges bevezetésével nem jelenne meg egyben új matrica is. Így a motorosoknak nem kell keresgélniük a helyet járgányaikon a ragasztós címkéknek.

Valószínű, hogy számukra az ÁAK csak az elektronikus matricavásárlás lehetőségét teremti majd meg. Így az autópálya-használatra kiszabott díjat a mobiltelefonon, illetve a hamarosan induló internetes matricavásárlással róhatják majd le - olvasható a Népszabadság pénteki összeállításában.

Forrás: Origo.hu